Visum

U wilt voor een kort verblijf naar Aruba. Een visum is – voor een persoon met een visumplichtige nationaliteit – een van de vereisten om toelating tot Aruba te kunnen krijgen.

Het visum is geldig voor het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden, dus niet alleen voor Aruba. Tenzij er op het visum bij ‘geldig voor’ de afkorting T.B.G.V. staat. Dit betekent: territoriaal beperkt geldig visum. Dan is uw visum alleen geldig voor het land aangeduid als hoofdbestemming.

Soorten visa

Er zijn twee soorten visa. Deze verschillen in de lengte van de geldigheid van het visum:

  • Een visum geldig voor 180 dagen. In deze 180 dagen kunt u meerdere keren naar Aruba reizen. Per keer kunt u maximaal 30 dagen op Aruba blijven.
  • Een visum geldig voor 4 jaar. In deze 4 jaar kunt u meerdere keren naar Aruba reizen. Per keer kunt u maximaal 30 dagen op Aruba blijven. U kunt per kalenderjaar in totaal 180 dagen op Aruba blijven.

Controleer of u visumplichtig bent

Heeft u de nationaliteit van een van deze landen, dan bent u visumplichtig. In sommige gevallen krijgt u ontheffing van uw visumplicht. Lees onderstaande voorwaarden om te zien of u recht heeft op ontheffing van uw visumplicht.

Uitzonderingen op de visumplicht

U bent van uw visumplicht ontheven als u aan een van onderstaande voorwaarden voldoet:

  1. U heeft een geldige verblijfsvergunning voor:
    1. Een ander deel van het Koninkrijk der Nederlanden;
    2. Een land dat is aangesloten bij het Schengenverdrag;
    3. De Verenigde Staten van Amerika;
    4. Canada;
    5. Het Verenigd Koninkrijk;
    6. Ierland;
    7. Zwitserland;
  2. U heeft een Boliviaans of Jamaicaans paspoort en een geldig (inreis)visum voor: de Verenigde Staten van Amerika, Canada, een land dat is aangesloten bij het Schengenverdrag, Het Verenigd Koninkrijk, of Ierland.
  3. U reist binnen 24 uur na aankomst op Aruba door naar een andere bestemming (transit). Let op: hiervoor moet u geldige tickets hebben met gereserveerde stoelen, en vereiste documenten voor de doorreis.
  4. U komt met het vliegtuig aan op Aruba en gaat binnen 24 uur aan boord van een cruiseschip, of u komt met een cruiseschip aan op Aruba en vertrekt binnen 24 uur met het vliegtuig.
  5. U bent passagier van een cruiseschip en gaat voor een periode van minder dan 24 uur van boord op Aruba.
  6. U heeft een diplomatiek paspoort en de nationaliteit van: Albanië, Bolivia, Bosnië-Herzegovina, Indonesië, Jamaica, Macedonië, Malawi, Marokko, Moldavië, Montenegro Oekraïne, Pakistan, Peru, Russische Federatie, Senegal, Servië, Thailand, Tsjaad, Tunesië, Turkije of de Verenigde Arabische Emiraten; houders van een dienstpaspoort die de nationaliteit hebben van Bolivia, Indonesië, Jamaica, Malawi, Marokko, Peru, Thailand, Tunesië, Turkije of de Verenigde Arabische Emiraten.
  7. U bent houder van een laissez-passer, afgegeven door de Wereldbank, het IMF, de Verenigde Naties, of haar gespecialiseerde organisaties.
  8. U bent bemanningslid van een zeeschip dat in Aruba aanmeert, of van een luchtvaartuig dat in Aruba landt. En: u levert geen gevaar op voor de openbare orde, de veiligheid van Aruba, of van het Koninkrijk der Nederlanden. U verblijft daarnaast maximaal 48 uur op Aruba.

Zo vraagt u uw visum aan

Bent u volgens bovenstaande omschrijving visumplichtig en komt u niet in aanmerking voor een uitzondering van de visumplicht? Dan moet u een visum aanvragen. Dit doet u vóórdat u naar Aruba reist. U vraagt het visum persoonlijk aan bij een ambassade of consulaat van het Koninkrijk der Nederlanden, of een aangewezen EDV. Meer informatie kunt u aanvragen bij de ambassade of het consulaat.